BFGoodrich en de racewereld

BFGoodrich levert al zeer snel eersterangsprestaties binnen de autosport. Het merk wierp zich onder andere op als eerste bandenfabrikant die in 1915 voor de tweede keer op rij de legendarische 500 mijl van Indianapolis in de wacht wist te slepen.

Het merk meet zich ook een stevige reputatie aan binnen de offroad-disciplines en eiste in 1972 met name de overwinning op in de Baja 1000. Dit succes binnen de rallywereld kent al snel opvolging met andere overwinningen in de SCORE Baja 500 in 1983 en 1988, met de piloten Corky en Scott McMillin, en met de eerste Wereldbeker Rally die in 1999 werd gewonnen. Het merk realiseert ook het huzarenstukje om tussen 1986 en 2007 niet minder dan 21 opeenvolgende keren de Baja 1000 te winnen, waardoor het de referentie bij uitstek wordt van het Amerikaanse offroad racen.

De successen volgen elkaar op in een brede waaier aan disciplines, met als orgelpunt de overwinning in 1994 van de Nieuw-Zeelander Rod Millen in de beroemdste en moeilijkste race ter wereld in Pikes Peak, in een Toyota Celica die uitgerust was met BFGoodrich-banden. Het merk verkent echter ook Afrikaans grondgebied, waar het in 1999 met Jean-Louis Schlesser de Dakar-rally wint.

Het jaar 2006 vormt een keerpunt in de sportgeschiedenis van BFG, toen het merk ging deelnemen aan het Wereldkampioenschap WRC-rally en Sébastien Loeb vijf keer op rij de titel in de wacht sleepte en de teams Citroën en Ford naar de titel begeleidde. Uiteindelijk heeft BFGoodrich, na een korte overstap naar de WRC (2006-10) alle titels voor piloten en constructeurs die er te behalen vielen, gewonnen. In 2007 waagt het merk zich bovendien aan IRC waar het in zijn eerste jaar al de titel veroverde met Peugeot.

Bij aanvang van het nieuwe millennium, versterkt BFGoodrich haar leiderspositie in de rally door overwinningen en titels in de wacht te slepen in FIA Cross-Country Rally World Cup en in de Dakar-rally. De afgelopen jaren verzorgt het merk haar statistieken met nieuwe trofeeën, zoals die in de SCORE Baja 1000 of in Dakar, maar breidt ze haar palmares nog uit met overwinningen in de Australazische Safari in 2011 en 2012.

Vandaag de dag bestaat de erelijst van BFGoodrich inzake autoraces uit niet minder dan 200 titels in diverse Amerikaanse offroad-kampioenschappen, 24 overwinningen in de Baja 1000, 10 opeenvolgende titels in de FIA Wereldbeker All Terrain Rally, alsook 8 successen in de Dakar-rally, waarvan de laatste in 2012 met Stéphane Peterhansel in een Mini. Het merk blijft daarnaast een bepalende speler in tal van plaatselijke wedstrijden, met name in Noord-Amerika waar de kwaliteit van de BFGoodrich-banden tot uiting komt op een grote verscheidenheid aan oppervlakken, zoals aarde, zand, steenslag, maar ook asfalt, waaruit nog maar eens de ongelofelijke polyvalentie blijkt van de BFGoodrich-producten.