De sage van een eeuwige pionier

Sinds zijn oprichting heeft het merk BFGoodrich zich onderscheiden door zijn pionierskarakter, door zijn bereidheid om de grenzen van de prestaties steeds te verleggen. Uit deze mindset zijn een groot aantal vernieuwingen binnen de bandensector ontstaan. Het is de rode draad van een mytische geschiedenis, die opgebouwd is uit een opeenvolging van met succes overwonnen uitdagingen, grootse premières en belangrijke feiten die de evolutie van de band hebben gekenmerkt.

DE SAGE VAN EEN EEUWIGE PIONIER

Portrait du Dr. Benjamin Franklin Goodrich

De geschiedenis van BFGoodrich begint bij Dr. Benjamin Franklin Goodrich, een autodidactische ondernemer met een visie, die in 1870 een onderneming oprichtte die zou uitgroeien tot een van de beste en meest vermaarde ter wereld binnen de sector van de banden. De erfenis van BFGoodrich vloeit voort uit alle uitdagingen en successen die het mogelijk hebben gemaakt het dagdagelijkse leven van tal van automobilisten overal ter wereld eenvoudiger te maken en ervoor te zorgen dat rijden een steeds veiligere en aangenamere activiteit wordt. Om dit te bewerkstelligen stellen duizenden medewerkers hun verbeeldingskracht en ingeniositeit ten dienste om steeds beter presterende nieuwe producten te ontwikkelen en een volledig segment van de auto-industrie aan te sturen.

Bij BFGoodrich maken we banden voor personen die het beste uit hun voertuig willen halen en die zichzelf bovenal een plezier willen gunnen. Bent u gebeten door de passie van het rijden, dan hoort u er zeker bij! Onze producten worden ontwikkeld door mensen met een ware passie die hun weekends doorbrengen op rotsachtige wegen of die het asfalt uitslijten op circuits in de hele wereld. Hun knowhow werd omgezet in titels in alle wedstrijden waar het merk zich aan heeft gewaagd, van de taxibaan van Sebring tot de stoffige en steile wegen van de Baja. Ze vervullen een scharnierfunctie tussen de overdracht van technologieën van de racewagens naar de auto’s voor de openbare weg waardoor BFGoodrich haar klanten banden kan aanbieden die doordrongen zijn van technologieën, vooral afkomstig uit de racewereld, en die garant staan voor prestaties, kwaliteit en een lange levensduur.

Historique - calendrier 1921

Alles begon in 1870 met de geniale inval van Dr. Benjamin Franklin Goodrich die, met de steun van enkele plaatselijke investeerders, de allereerste bandenfabriek in Noord-Amerika opricht, meer bepaald in Akron, Ohio.
Ook al in die tijd zaten prestaties al in de genen van het merk ingebakken en het is met deze idee in het achterhoofd dat Charles Cross Goodrich, zoon van Benjamin, het allereerste onderzoekscentrum in de Verenigde Staten opricht. Rechtstreeks gevolg: BFG onderscheidt zich vanaf 1903 van de concurrentie door de banden te leveren voor de Ford Model A, de eerste auto die het Noord-Amerikaanse continent van oost naar west doorkruist.

Maar in die tijd bleeft ook de luchtvaartactiviteit niet op zijn lauweren rusten en BFG zag ook daar een manier om de mobiliteit van de mensen te verbeteren. Zo is het merk op de afspraak tijdens het snelheidsrecord van 75 km/u dat in 1909 werd gevestigd door een vliegtuig van de Curtiss Aeroplane Corporation ter gelegenheid van de eerste internationale luchtvaartwedstrijd die werd georganiseerd in Reims. De idylle met de luchtvaart zet zich voort met talrijke uitdagingen in de jaren ‘20. Het is het tijdperk van de afstandsrecords en de avonturiers. Zo zal BFGoodrich in 1927 de Spirit of Saint-Louis van Charles Lindbergh uitrusten, die geboekstaafd zal blijven staan als de eerste overtocht met een vliegtuig van de Atlantische Oceaan.